• Documentaire
  • KRO/NCRV - Omroep Brabant
    Houdoe Brabant een verhaal over Brabantse emigranten (en hun nazaten) in Amerika die nooit vergeten waar ze vandaan komen. Over de kracht van thuis, van de oorspronkelijke wortels, die altijd blijven trekken.

Het is 2013. Een klein krantenbericht wekt de nieuwsgierigheid van filmmaker Diny van Hoften. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, is een Brabantse molen gebouwd. De interesse is gewekt. Diny gaat op onderzoek uit en hoort prachtige verhalen over de jarenlange Brabantse emigratie naar Little Chute.

Kettingemigratie
Vanaf 1848 tot en met 1960 emigreren veel katholieke Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant naar Little Chute en de omliggende dorpen. Door alle brieven die de emigranten naar huis stuurden, vaak rooskleuriger dan de werkelijk, ontstaat er een kettingemigratie. In dit gebied, genaamd The Fox Valley, blijven ze generaties lang bij elkaar wonen en houden ze vast aan hun geloof en cultuur.

Leven in Amerika
Aan het woord komen de laatste emigranten. Zij zijn tussen 1950 en 1960 uit Nederland  vertrokken. Ze zijn inmiddels op leeftijd en blikken terug op de keuzes die ze hebben gemaakt en het leven in Brabant en Amerika. Ook hun nazaten blijken zich nog sterk verbonden te voelen met het thuisland van hun (voor)ouders en houden typisch Brabantse tradities in ere. Zoals het koningsschieten van The Hollandtown Schut. Deze schutterij werd in 1849 opgericht door de Brabantse emigranten en houdt sindsdien deze traditie al meer dan 170 jaar in ere.

‘Houdoe Brabant’, over thuis, ver weg van huis. Een stukje Brabant in Amerika.

 Naast de documentaire is er ook een mooie site over dit project: houdoebrabant.nl